به گزارش همشهری آنلاین به نقل از فارس، «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در مصاحبهای اختصاصی با وبگاه آمریکایی «آتلانتیک» که وبگاه «اخبار ۲۴» آن را به صورت کامل منتشر کرده، به مسائل مختلفی از جمله ضرورت همزیستی با ایران پرداخت.
پرونده خاشقچی
در بخشی از این مصاحبه، خبرنگار پایگاه آتلانتیک از ولیعهد سعودی درباره ترور «جمال خاشقچی» ستوننویس روزنامه آمریکایی «واشنگتنپست» سؤال میکند و با اشاره به اینکه آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا به این نتیجه رسیده که او دستور ترور را صادر کرده است، این پرسش را مطرح میکند که چه پاسخی به این نتیجهگیری میدهد. محمد بن سلمان در پاسخ میگوید: «دیدن هر فردی که به ناحق کشته میشود، دردناک است. بنابراین حتی اگر فرد بیش از هر کس دیگری مستحق مجازات اعدام باشد، باید نظام قضایی درباره او تصمیمگیری کند و همچنین باید او حق دفاع از خود را داشته باشد».
ولیعهد سعودی ادامه داد: «آنچه رخ داد، یک رویداد دردناک بود و ما امیدواریم که این برای هیچ یک از شهروندان سعودی یا هر شهروند دیگری در هیچ کجای دنیا رخ ندهد. این بیشک یک شکست سخت در نظام بود. ما تمام تلاشمان را برای اصلاح نظام انجام دادیم و مطمئن شدیم که چنین چیزی بار دیگر رخ نخواهد داد. ما همچنین اقدامات مشابهی را که هر دولت منصفی ممکن است اتخاذ کند، اتخاذ کردیم. ما این افراد را برای بازجویی و سپس به دادگاه فرستادیم. پس آن، دادگاه تصمیم گرفت که مجازاتهای متفاوتی علیه آنها اعمال کند».
بن سلمان اضافه کرد: «آنها تحت مجازات قرار دارند. این اتفاق آن زمان که آمریکاییها در عراق یا افغانستان و گوانتانامو مرتکب اشتباه شدند، رخ داد. شما گامهای درستی را برداشتید و همچنین ما».
ولیعهد سعودی در ادامه با رد این مسئله که دستور ترور خاشقچی را صادر نکرده است، مدعی شد: «چرا باید این کار را بکنم؟ این واضح است!» بن سلمان در ادامه مدعی شد: «ما را سرزنش کردند. من این خشم را درک میکنم بهویژه در میان روزنامهنگاران و این احساسات آنها را میفهمم؛ اما ما نیز احساسات و درد خودمان را داریم. ما احساس میکنیم که به درستی با ما رفتار نشده است. من بهشخصه این احساس را دارم که قوانین حقوقبشر در ارتباط با من اجرا نشده است. ماده یازدهم اعلام جهانی حقوق بشر تأکید دارد که فرد تا زمانی که محکومیتش ثابت نشده، بیگناه است».
بن سلمان افزود: «من از این حق برخوردار نشدم پس چگونه با من از حقوق بشر صحبت میکنید در حالی که طبق ماده یازدهم اعلام حقوق بشر با من رفتار نکردید. این یک مسئله غیرمنطقی است. اینکه با ما اینگونه رفتار شده است، دردناک است؛ اما در عین حال، این احساسات را درک میکنیم. اما بزرگترین سؤال برای خود من این است که هفتاد روزنامهنگار تقریبا در جهان در آن سال کشته شدند. آیا میتوانید آنها را نام ببرید؟ نه؟ پس خیلی ممنونم. آیا این یک جور احساس در قبال یک روزنامهنگار است یا علیه ما و علیه من طراحی شده است؟ اگر واقعا این احساس در قبال یک همکار خبرنگار باشد، پس نام آن هفتاد روزنامهنگاری را که در آن سال کشته شدند، نام ببرید».
ولیعهد سعودی همچنین در بخش دیگری از این مصاحبه مدعی شد که حتی یکی از مقالات جمال خاشقچی را نخوانده است.
جمال خاشقچی، متولد ۱۳ اکتبر ۱۹۵۸ (۲۱ مهرماه ۱۳۳۷ شمسی) بود. او قبلاً سردبیر روزنامه «الوطن» و بعد از آن مدیر شبکه خبری «العرب» بود. خاشقچی سپتامبر ۲۰۱۷ از عربستان متواری شد و بعد از آن به عنوان ستوننویس واشنگتنپست مقالههایی در انتقاد از برخی سیاستهای کشورش به ویژه «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی منتشر کرد. وی از جمله منتقدان صریح دخالت نظامی ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی در کشور یمن بود.
خاشقچی در اکتبر سال ۲۰۱۸ (مهرماه ۹۷) در کنسولگری عربستان سعودی در شهر استانبول ترکیه به طرز فجیعی ترور شد. دولت آمریکا اسفندماه گذشته درباره ترور جمال خاشقچی گزارشی منتشر کرد که نشان میداد این قتل با دستور مستقیم محمد بن سلمان انجام شده است.
روابط با ایران
بن سلمان که سال ۲۰۱۷ از عدم توانایی کنار آمدن ریاض با تهران سخن گفته بود، در بخش دیگری از این مصاحبه به روابط با ایران پرداخت و بیان کرد: «آنها همسایه ما هستند و همسایه ما تا ابد باقی خواهند ماند. ما نمیتوانیم از آنها رهایی یابیم و آنها نیز نمیتوانند از ما رهایی یابند پس بهتر است که مسائل را حل کنیم و به دنبال راههایی باشیم که امکان همزیستی را برای ما فراهم کند. ما طی چهار ماه بحثهایی انجام دادیم و اظهارات بسیاری از طرف سران ایران شنیدیم که مورد استقبال ما در عربستان سعودی قرار گرفت. ما به بررسی جزئیات این بحثها ادامه خواهیم داد و امیدوارم که یک موضع برسیم که برای هر دو کشور خوب باشد و آینده درخشانی برای عربستان و ایران ایجاد کند».
ولیعهد سعودی در ادامه به توافق هستهای ایران پرداخت و اظهار داشت: «من بر این باورم که هر کشوری که در جهان بمب هستهای دارد -چه ایران و چه هر کشور دیگری- خطرناک است. بنابراین ما دوست نداریم که این را ببینیم و همچنین تمایل نداریم که شاهد یک توافق هستهای ضعیف باشیم که در پایان به همین نتیجه ختم میشود».
روابط با رژیم صهیونیستی
بن سلمان همچنین در بخش دیگری از این گفتوگو در پاسخ به سؤال خبرنگار آتلانتیک درباره سفر نخستوزیر رژیم صهیونیستی به ابوظبی گفت: «توافق میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج [فارس] این است که هیچ کشوری هیچگونه اقدام سیاسی، امنیتی و اقتصادی که بتواند به کشورهای عضو شورا آسیب برساند، انجام ندهد. تمام کشورهای این شورا به این پایبند هستند. افزون بر این، از نظر من، هر کشوری کاملا آزاد است که هر کاری را که تمایل به انجام آن دارد، انجام دهد. آنها این حق را دارند که هر چیزی را که برای امارات مناسب میدانند، انجام دهند».
ولیعهد سعودی افزود: «اما در خصوص ما، امیدوار هستیم که مشکل میان اسرائیلیها و فلسطینیها حل شود. ما به اسرائیل به عنوان یک دشمن نگاه نمیکنیم بلکه به آنها به عنوان یک متحد احتمالی در بسیاری از منافع که میتوانیم با هم آن را به دست آوریم، مینگریم. اما برخی از مسائل باید پیش از دستیابی به این امر، حل و فصل شوند».
انتقاد از آمریکا
بن سلمان همچنین در بخش دیگری به انتقاد از آمریکا پرداخت و گفت که این کشور با ورود جنگ عراق به تندروها یک فرصت داد. او همچنین در پاسخ سؤال خبرنگار آتلانتیک درباره اینکه آیا دوست دارد رئیسجمهور آمریکا درباره او به چیزی که ممکن است، نداند، پی ببرد؟ ولیعهد سعودی پاسخ داد: «این برای من اهمیتی ندارد».
نظر شما